Köpråd (badmintonrack)

När du ska köpa ett nytt badmintonrack är det viktigt att köpa ett rack som passar just dig och din spelstil. Att köpa ett rack eftersom ”dyrare måste vara bättre”, eller för att en duktig spelare spelar med ett speciellt rack, kan sluta med att du köper ett rack som inte passar dig. Några punkter man kan titta på när man köper rack är vikt, balans, flex (styvhet)  och grepp.
 

I shoppen har vi en vägledningsguide baserad på spelarens ålder och spelvana. Denna guiden hittar du genom att gå in på Rack -> Badmintonracketguide

Vikt

Du bör välja ett rack som inte är allt för tungt då ett lättare är snabbare och inte så tröttsamt att hantera. De allra flesta racken som tillverkas idag väger mellan 80 och 90 gram, så vikten är inte något man brukar behöva tänka på speciellt mycket när man väljer rack nuförtiden. Vi har dock ett extra tungt träningsrack ”Fukuda Trainer” som väger hela 135 gram i vårt sortiment. Detta är dock inget tävlingsrack, utan ett rent träningsrack.
 

Balans

Balansen innebär var tyngdpunkten i racket ligger. Tyngdpunkten kan antingen ligga i rackethuvudet, ligga mitt i racket eller ligga i handtaget (lätt rackethuvud). Ett framtungt rack med tyngdpunkten i rackethuvudet ger mer kraft i slagen, men gör också att racket blir långsammare vid tex snabbt flackt spel. Detta racket inriktar sig främst till den offensiva hårdslående spelaren.  Ett rack med lätt huvud ger ett snabbt rack men hjälper då inte till med att ge samma kraft i slagen som ett framtungt rack gör. Rackets egenskaper lämpar sig då bäst till den snabba ”finliraren” eller dubbelspelaren. En kompromiss mellan ett snabbt rack och ett rack med mycket kraft är då ett rack där tyngdpunkten ligger mitt i racket.


Flex

Rackets flex innebär hur böjbart racket är. Enkelt uttryckt kan man säga att hög rackethastighet kräver ett styvare rack. Nybörjaren och motionsspelaren kan behöva ett rack med lite mer flex för att få mesta möjliga hjälp av racket. Detta behöver dock inte vara en absolut sanning då duktiga offensiva singelspelare kan välja ett rack med mer flex för att få maximalt med hjälp i de offensiva slagen.


Grepp

Vilken greppstorlek man föredrar är helt individuellt och oftast beroende på hur stora händer man har. Greppstorleken är ofta inte så viktig och går att variera med hjälp av en linda om det skulle behövas.